Als je in een restaurant zit en geniet van een bord vol heerlijk eten, denk je waarschijnlijk niet na over wat er achter de schermen gebeurt. Wat je wél ziet, is het resultaat van uren werk, liefde voor eten en oog voor detail. Maar wat je niet ziet, is hoeveel voedsel er verloren gaat voordat het op je bord belandt. Laten we een kijkje nemen in de verborgen wereld van voedselverspilling buiten de deur en ontdekken hoe kleine keuzes grote veranderingen teweeg kunnen brengen.
De onzichtbare kant van voedselverspilling
Wat gebeurt er met de restjes groenten die overblijven na het bereiden van je maaltijd? Of met de ingrediënten die nét over de houdbaarheidsdatum zijn? In de horeca is voedselverspilling een groter probleem dan je denkt. Jaarlijks wordt er in de out-of-home-sector, zoals restaurants en hotels, tonnen aan voedsel weggegooid. Dit komt niet alleen door overgebleven porties van gasten, maar ook door inefficiënte inkoop, verkeerde berekeningen en mislukte gerechten.
Volgens Samen Tegen Voedselverspilling ligt de sleutel tot verandering niet alleen bij restaurants, maar ook bij jou als gast.
Hoe jouw keuzes impact maken
Je denkt misschien: “Wat kan ik als gast doen?” Meer dan je denkt! Bijvoorbeeld door bewust te kiezen voor kleinere porties als je weet dat je geen grote eter bent. Restaurants waarderen het als je aangeeft wat je echt nodig hebt. Liever een extra portie bestellen dan een half bord laten staan.
Daarnaast kun je vragen of je overgebleven eten mag meenemen. Hoewel dit in Nederland soms nog als ‘not done’ voelt, is het in veel andere landen heel normaal. Door restjes mee te nemen, help je niet alleen om voedselverspilling te verminderen, maar geniet je ook thuis nog een keer van je maaltijd.
De rol van restaurants in de strijd tegen verspilling
Gelukkig zijn steeds meer restaurants actief bezig met het verminderen van voedselverspilling. Van het slim inplannen van menu’s tot het doneren van restanten aan voedselbanken: elke stap telt. Chef-koks zoals Vojtech Vegh, zero-waste culinary advisor, werken aan creatieve oplossingen om verspilling tot een minimum te beperken. Zo maken ze bijvoorbeeld bouillons van schillen en serveren ze gerechten waarin minder gangbare delen van ingrediënten worden verwerkt.
Kleine acties, groot verschil
Bewust omgaan met eten hoeft niet ingewikkeld te zijn. Het begint met simpele acties, zoals bewust bestellen en vragen naar de herkomst van ingrediënten. Samen kunnen we zorgen voor een duurzamere toekomst waarin voedsel wordt gewaardeerd en verspilling tot het verleden behoort.
Wat kun jij doen om voedselverspilling te verminderen als je uit eten gaat? Laat het ons weten en inspireer anderen!
FAQ
-
Hoeveel voedsel verspillen restaurants gemiddeld per jaar?
Restaurants verspillen jaarlijks gemiddeld tussen de 5 en 10 procent van hun ingekochte voedsel.
-
Is het oké om restjes mee te nemen uit een restaurant?
Absoluut! Veel restaurants moedigen dit zelfs aan om voedselverspilling tegen te gaan.
-
Wat doen restaurants met overgebleven voedsel?
Sommige restaurants doneren restjes aan voedselbanken, terwijl anderen het verwerken in nieuwe gerechten zoals soepen of sauzen.