Wat is sous vide koken?

De term sous vide betekent in het Frans letterlijk “onder vacuüm”. Sous vide koken is dus eigenlijk gewoon het langzame garen van in vacuüm verpakte etenswaren in een waterbad. Deze bereidingswijze wordt gebruikt voor vis, groenten, vlees, vruchten, desserts en zelfs voor cocktails. Sous vide recepten duren vaak 1 tot 7 uur, maar kunnen zelfs tot wel 72 uur nodig hebben. Het is bij sous vide koken belangrijk dat de juiste temperatuur wordt aangehouden. Deze temperatuur verschilt per gerecht. Zo is de goede temperatuur voor het sous vide koken van kip bijvoorbeeld tussen de 66°C en 71°C. 

Waarom moet jij sous vide uitproberen?

Sous vide is een bereidingswijze voor eten die alsmaar populairder wordt. Waarom is het zo populair? De reden dat sous vide koken zo in trek is, is dat het de smaak en ook de textuur van het eten verbetert. Het duurt dus misschien wel een paar uur, maar je krijgt er toch zeker heel wat voor terug! Sous vide is een simpele manier om ook thuis zelf de verrukkelijkste gerechten klaar te maken. Zelfs al probeer je het slechts één keertje voor de lol, het is een ervaring die werkelijk iedereen eens voor zichzelf moet beleven!

Hoe kun jij thuis jouw groenten sous vide garen?

De simpelste manier van sous vide koken of garen is door middel van een sous vide apparaat. Wanneer je zo’n apparaat gebruikt hoef je praktisch niks te doen! Je laat je vacuüm verpakte groenten, vlees of andere etenswaren gewoon langzaam laten garen in het waterbad. Stel de gewenste temperatuur en kooktijd in op je sous vide apparaat en de rest gebeurt vrijwel vanzelf! Kortom: door te investeren in een eigen sous vide apparaat kun je de meest smaakvolle en verrukkelijke maaltijden eten wanneer jij maar wil, zonder er te veel geld voor te hoeven betalen in een chic restaurant. 

Een explosie van smaken

Omdat je bij sous vide koken de etenswaren vacuüm verpakt voor je ze begint te garen, blijven alle smaken en sappen erin zitten. Deze giet je dus niet samen met het water weg. Zo blijven al die lekkere smaken in jouw eten zitten, waardoor het nog intenser smaakt. Dit zijn de smaken die je normaalgesproken weggooit zonder erbij na te denken. Door sous vide te koken behoud je dus de lekkerste smaken en de beste textuur. Zo creëer jij gewoon thuis, in jouw eigen keuken, de beste vijf-sterren maaltijden, alleen maar door sous vide te koken!

Verschillende sous vide apparaten om te gebruiken

Zoals bij alles zijn er voor sous vide zowel betaalbare als zeer prijzige apparaten verkrijgbaar. Het is sowieso geen goedkope investering, maar je hoeft nu ook niet meerdere honderden euro’s neer te leggen voor een apparaat waarmee je kookt. Laat jezelf dus niet meeslepen in chique praat over dingen die je niet nodig hebt. Je hebt namelijk voor slechts 206 euro al een compleet pakket waarmee jij gemakkelijk thuis sous vide kunt koken. Dat is dus een cooker, een sous vide bak van 12 liter, wel 50 vacuüm zakjes én reinigingspoeder! Wat heb je nou nog meer nodig?