Pinot Grigio: frisse witte wijn gemaakt van de Pinot Gris druif

Pinot Grigio is mogelijk de meest bekende witte wijn van dit moment. Het is niet de goedkoopste optie en dus wat hoger van kwaliteit, maar tegelijkertijd is het erg goed betaalbaar en bijzonder toegankelijk. Een gekoeld glaasje van deze wijn is heerlijk op een terras, in de tuin of op vakantie. De beste wijnen komen van Pinot Gris druiven die op hoogte zijn geteeld en in wat koudere regio’s. Als je op zoek gaat naar een goede fles, dan is het altijd verstandig om de herkomst te bekijken, want daar krijgt deze wijn zijn smaak van. Lees hier verder over deze heerlijke witte wijn en over hoe je aan de herkomst kunt zien welke smaak deze zal hebben.

Pinot Grigio komt oorspronkelijk uit Frankrijk

Pinot Gris is een van oorsprong Franse druif die ook wel eens Ruländer of Grauburgunder genoemd wordt. Hij stamt af van de Pinot Noir druif en heeft een rood-grijze kleur. De plant zelf houdt van diepe gronden en heeft veel weerstand. Daardoor kan het ook op hoger gelegen wijngaarden worden geteeld. Dat is zelfs beter, omdat de Pinot Grigio die uit een kouder klimaat komt kruidiger en voller is. In de veertiende eeuw werd de druif van Frankrijk naar Hongarije gebracht, naar het Balatonmeer. Sindsdien wordt hij geteeld in alle landen daar tussenin, zoals Duitsland, Oostenrijk en Italië.

De smaak in verschillende landen

Over het algemeen zijn alle wijnkenners het er over eens dat de beste Pinot Grigio wijn uit de Elzas komt. Daar kan het in het ideale klimaat groeien, is de smaak vol, met veel extract en een bijzondere kruidige ondertoon. Er wordt ook veel Pinot Gris in Noord-Italië geteeld, maar daar resulteert het vaker in een lichtere wijn met een meer neutrale smaak. Als je een wijn van goede kwaliteit zoekt, kies dan voor een Pinot Grigio die uit de Elzas, Oostenrijk of Duitsland afkomstig is. Daar wordt hij geclassificeerd als spätlese en auslese (latere oogsten) en zijn de druiven van topkwaliteit.

Waarom is een koeler klimaat beter?

De Pinot Gris druif is een druif met van nature veel suikers. Tegelijkertijd bevat hij ook weinig zuren. Als deze druiven in te warme regio’s geteeld worden, dan kunnen ze te zoet zijn en op die manier een saaie wijn opleveren. De smaak van je Pinot Grigio is dus volledig afhankelijk van waar de druif geteeld is en kunnen daardoor aan de ene kant aromatisch zijn en kruidig smaken terwijl ze met een andere herkomst juist neutraal en zoet kunnen uitvallen. Als jij een goede Pinot Grigio uitkiest voor jezelf, bepaal dan eerst welk land je favoriet is en je kiest dan eigenlijk altijd goed.

Een heerlijke en toegankelijke wijn

Een goede Pinot Grigio herken je aan een bijzonder uitgebreid bouquet dat zowel rokerig als honingachtig is in combinatie met nootachtige, zwoele en weelderige tonen. Het is een perfecte wijn voor op het terras of tijdens een dinner party. Bestel hem snel via Flesjewijn.com